ZNAČAJ 4D ULTRAZVUKA U TRUDNOĆI

Saveti >>

Ultrazvuk predstavljaju zvučni talasi veće frekvencije od 20000Hz koje ljudsko uvo ne može da percipira. On prolazi kroz razna tkiva-medijume, koja pružaju određeni otpor. Na granici dva medijuma koji imaju različit akustični otpor, deo energije će se reflektovati, a drugi deo prelomiti u drugi medijum sa novom brzinom i novom talasnom dužinom. Ako se impuls ponovljeno šalje kroz neko tkivo, a reflektovani deo kontinuirano registruje, dobija se slika granične površine između dva medijuma.

Ova metoda je bezbedna i u medicini se može upotrebljavati u pravilnim dijagnostičkim i terapijskim indikacijama. Štetno dejstvo ultrazvuka koji se upotrebljava u medicini nije dokazano.

Nagli razvitak novih tehnologija, kao i poboljšanja dosadašnje standardne dvodimenzionalne slike u ultrazvučnoj dijagnostici doveli su do razvitka dijagnostičkih 3D (trodimenzionalnih) i 4D ultrazvučnih sistema, čija je neinvazivna i istovremena interaktivna priroda idealna za primenu u ginekologiji i akušerstvu.

4D ultrazvuk je aparat najnaprednije generacije, a njegovi rezultati mogu se izdavati i kao video ili cd a sam zapis daje vrlo vernu, živu sliku i prikaz nerođene bebe kao i dijagnostikovanje svih promena, anomalija i prirode tumora. Trodimenzionalna slika daje direktan uvid u ponašanje ploda , kao i njegov celokupan prikaz što je naročito bitno u stanjima rizičnih trudnoća.

Značaj 4D ultrazvuka u trudnoći je što uključuje analizu kompleksnih anatomskih struktura, analizu spoljašnjih minor defekata fetusa, volumetrijsko merenje organa, plastične transparentne slike fetalnog skeleta, sagledavanje i analizu uterusne, placentne i fetalne vaskularizacije i vaskularne rezistencije.

Primena 4D ultrazvučnih aparata u ginekologiji i perinatologiji omogućava:

 • određivanje gestacijske starosti,
 • analizu fetalnog razvoja,
 • praćenje višeplodnih i visoko rizičnih trudnoća,
 • detekciju fetalnih anomalija,
 • detekciju placentnih abnormalnosti,
 • lokalizaciju placente,
 • detekciju ektopičnih trudnoća i ostalih abnormalnosti trudnoće,
 • detekciju urođenih anomalija uterusa,
 • detekciju abnormalnih krvarenja,
 • detekciju ovarijalnih cisti i malih intraovarijalnih tumora, itd.

Na kraju, po nekim iskustvima jedna od najvećih novina koju 4D ultrasonografija donosi, jeste otkrivanje potpuno nove i do sada nezamislive dimenzije intrauterinog života.

Po prvi put lekari i budući roditelji su u prilici da budu svedoci intenzivnog emotivnog života ploda mesecima pre rođenja (pokreti ploda, smeh, mrštenje, plač, treptanje, češkanje, sisanje prstića).

4D ULTRAZVUČNI PREGLED OD 11-13. NEDELJE TRUDNOĆE

Ekspertski 4D ultrazvučni pregled od 11-13 nedelje trudnoće – prvi trimestar (otkrivanje svih anomalija koje se mogu videti u trećem mesecu trudnoće).

Pregled se sastoji iz četiri segmenta:

 •  Genetski sonogram prvog trimestra
 •  4D Anatomsko –morfološki pregled: detaljan pregled anatomije ploda (spoljašnji izgled i građa unutrašnjih organa)
 •  Rana fetalna ehokardiografija (ultrazvuk srca bebe)
 •  4D filmovi i slike – šta radi i na koga liči Vaša beba

4D ULTRAZVUČNI PREGLED OD 14-20 NEDELJE TRUDNOĆE

Ekspertski 4D ultrazvučni pregled od 14-19 nedelje trudnoće sastoji se iz tri segmenta:

 • Analiza ultrazvučnih znakova za procenu rizika od Daunovog sindroma(naročito važan za trudnice koje nisu uradile genetski sonogram prvog trimestra (11 – 14.ng)
 • 4D Anatomsko – morfološki pregled: detaljan pregled anatomije ploda (spoljašnji izgled i građa unutrašnjih organa)
 • Fetalna ehokardiografija – ekspertski pregled srca ploda

4D ULTRAZVUČNI PREGLED OD 20 – 24 NEDELJE TRUDNOĆE

Ekspertski 4D ultrazvučni pregled od 20-24 nedelje trudnoće “Anatomsko-morfološki pregled sa fetalnom ehokardiografijom”
Iako se plod detaljno gleda počev od 12. nedelje trudnoće, ovo je najbolji period za analizu izgleda (morfologije) svih glavnih organskih sistema i spoljašnjeg izgleda bebe.

Po protokolu vođenja normalne trudnoće, ovaj pregled je jedan od dva najvažnija ultrazvučna pregleda u trudnoći (pored pregleda u vreme „double“ testa).

Pregled se sastoji iz tri segmenta:

 •  4D Anatomsko-morfološka analiza
 •  Fetalna ehokardiografija
 •  Pregled posteljice i količine plodove vode (AFI – indeks količine plodove vode)

4D ULTRAZVUČNI PREGLED OD 25. NEDELJE DO PRED KRAJ TRUDNOĆE

Do sada su uradjena dva najvažnija ultrazvučna pregleda (genetski sonogram prvog trimestra i anatomsko–morfološki pregled sa fetalnom ehokardiografijom od 21-24 nedelje) i na taj način smo se uverili da se svi organi razvijaju kako treba.

Međutim, to ne znači da je ultrazvučna kontrola ploda završena. Sada je vreme kada se prati kako vaša beba raste, kao i da se ne propusti eventualna pojava razvojnih anomalija (tj. anomalija koje se ispoljavaju u kasnijoj fazi trudnoće – npr. neke anomalije srca, moždanih šupljina, creva itd.).

Ekpertski 4D ultrazvučni pregled od 25 nedelje pa do pred kraj trudnoće (na oko 4 nedelja) sastoji se iz sledećih celina obavljenih u jednom aktu:

 • Anatomsko morfološki pregled ploda
 • Fetalna ehokardiografija – ultrazvuk srca bebe
 • Procena rasta i razvoja ploda
 • Protok (Doppler) materičnih arterija
 • Protok (Doppler) pupčanih arterija
 • Pregled posteljice i količine plodove vode


« Nazad
01

Laparoskopsko podizanje prolapsa materice

Suština operacije podizanja materice (Hysterosacropecsia) je da se sačuvaju genitalni organi žene, materica, jajovodi i jajnici, ali se laparoskopski podižu i pričvršćuju za misić kičme.

02

Prednja plastika kod cistocele u lokalnoj anesteziji

Cistocele su najčešći poremećaj statike karličnog dna i smatra se, da ima više od 2/3 žena taj problem. Obično se kod tih pacijentkinja izvodi prednja kolporafija u opštoj anesteziji...

03

Lečenje nekontrolisanog mokrenja

U ginekološko akušerskoj ordinaciji Terazije obavlja se minimalno invazivna procedura ugradnje mini slinga kod stres urinarne inkontinencije.

04

Ginekološke intervencije

Prekid trudnoće je intervencija koja se obavlja na ženin zahtev ukoliko trudnoća nije starija od deset nedelja. Predstavlja uklanjanje ovulatornog tkiva iz materice.

05

Vaginalna histerektomija u lokalnoj anesteziji

Radi se o vaginalnom uklanjanju materice zbog nemalignih uzroka. Tu operaciju izvodimo u lokalnoj anesteziji i blagoj sedaciji, koja imitira spavanje.

06

PRP - podmlađivanje materice

PRP (Platelet Rich Plasma) je metoda koja podrazumeva ubrizgavanje sopstvene plazme bogate trobocitima u pojedine tačke reproduktivnog sistema.

07

Ultrazvučna dijagnostika - ekspertni ultrazvuk

Ultrazvučni pregledi obavljaju se na 4D ultrazvučnom aparatu TOSHIBA XARIO, najnovija generacija ultrazvučnog aparata.

08

Lečenje steriliteta

Oko 15% bračnih parova u Srbiji se smatra infertilnim. U tom smislu bez pomoći lekara i određenih medicinskih procedura se teško može ostvariti trudnoća.

09

Endometrijum test

Endometrijum test procenjuje mikrobiom endometrijuma, čime se poboljšava reproduktivni ishod pacijenta. Ovim testom određuje se kompletan profil mikrobioma endometrijuma...

10

Prenatalna dijagnostika

Kao uzorke za prenatalnu dijagnostiku, u cilju ispitivanja nasledne osnove ploda, danas se najčešće uzimaju horionske čupice, amnionska tečnost i fetalna krv.

11

CTG Trudnica

Kardiotokografija (CTG) je dijagnostička metoda praćenja stanja fetusa, tj. njegove ugroženosti tokom trudnoće i pororđaja pomoću specijalnog uređaja.

12

Video kolposkopija

Kolposkopija predstavlja mikroskopski pregled grlića materice i vulve. Kolposkopija i citologija (PAPA NICOLAU test) su primarni skrining i zajedno u skoro 99% slučajeva...

13

Kontraceptivne procedure

Stavljanje i uklanjanje spirale je jedan od vidova kontracepcije. Stavljanje i skidanje spirale se obavlja pre ili neposredno posle menstrualnog krvarenja.

14

Mikrobiološki pregledi

Stavljanje i uklanjanje spirale - intrauterini uložak (spirala) je jedan od vidova kontracepcije. Najprikladnija je za žene koje su imale bar jedan porođaj, koje žive...

15

Fetalna ehokardiografija

Fetalna ehokardiografija ili ultrazvuk srca bebe tokom trudnoće je neinvazivna dijagnostička metoda, koju izvodi dečiji kardiolog tokom trudnoće...

Za sve informacije

POZOVITE NAS!!!