HORMONI U TRUDNOĆI

Saveti >>

Promene raspoloženja u trudnoći vrlo su česte, osim u prvom tromesečju, i pred sam kraj trudnoće, jer su to i razdoblja kad žena prolazi kroz najveće promene. Hormonalne promene najvećim delom dovode do takvih promena raspoloženja, ali, i stres, umor, veći napori takođe znatno utiču na takvo stanje.

Glavni uzročnici tih promena su ovih 6 najvažnih hormona u trudnoći:

Gonadotropini

Gonadotropini (FSH, LH i HCG) su glikoproteini koji se luče u prednjem režnju hipofize ili u horionu i placenti. Ekstrahuju se iz urina trudnih žena (HCG) ili žena u menopauzi (humani menopauzalni gonadotropin, HMG, koji sadrži mešavinu LH i FSH). Uloga gonadotropina je da omogući sazrevanje jajne ćelije svakog meseca u jajniku. Oni takođe pripremaju sluzokožu materice da je prihvati ukoliko dođe do oplodnje. Njihovo izlučivanje privremeno prestaje za vreme trudnoće, ali se posle rođenja deteta postepeno vraća. Po prestanku dojenja, nivo gonadotropina se polako reguliše, a nivo oksitocina i prolaktina opada. Samim tim, ovulacija i menstruacija se vremenom vraćaju u normalu. To, svakako, ne znači da ne postoji mogućnost da ostanete u drugom stanju dok dojite, ali su šanse manje nego inače.

Humani horionski gonadotropin

Ovaj hormon luče ćelije trofoblasta tokom trudnoće. One formiraju spoljašnji omotač blastociste koja nastaje posle oplodnje jajne ćelije i implantacije embriona. Takođe, stimuliše stvaranje progesterona od strane luteinizirajućeg tela i pospešuje vaskularnost između trofoblasta (ćelija embriona) i zida materice. Ovaj hormon je moguće detektovati 3-5 dana nakon implantacije embriona, koja se javlja 6-12 dana nakon ovulacije i fertilizacije. Tokom normalne trudnoće nivo hCG se duplira na svaka dva dana, zatim postaje stabilan i počinje da se smanjuje od 8 do 10 nedelje trudnoće, ali ostaje poviše tokom cele trudnoće. Žene koje imaju blizanačku trudnoću stvaraju veće količine hCG-a nego žene sa jednoplodnom trudnoćom, ali nivo ovog hormona se ne može koristiti kao prediktor da li je u pitanju multipla trudnoća ili ne.

Nivo ovog hormona u krvi ili urinu, se mogu koristiti kao pokazatelji rane trudnoće. Nalaz iz krvi se koristi i kod procene da li je u pitanju vanmaterična ektopična trudnoća, spontani pobačaj i sl. Ultrazvuk u kombinaciji sa nalazom nivoa hormona koji je od 1000-2000 IU/L može da se od 5 nedelje koristi za otkrivanje rane trudnoće.

Nevitalna trudnoća može biti indikovana smanjenjem nivoa ili stagniranjem nivoa ovog hormona u ranoj trudnoći. Podsetimo, nivo hCG počinje sa stagnacijom tek u 8-10 nedelji trudnoće. Sam po sebi hCG ne može biti prediktor ektopične trudnoće, jer ne postoji pouzdan obrazac povećanja ili smanjenja nivoa koji može ukazivati na ovo stanje.

Nakon spontanog pobačaja, nekada je potrebno čak tri ili četiri nedelje da bi se hCG vratio na nivo pre trudnoće odnosno da bude < 5 IU/L. Kod nepotpunog spontanog pobačaja nivo ovog hormona može da ostane povišen i nekada je potrebno da se uradi rekiretaža.

Progesteron

Progesteron hormon pomaže u regulisanju ciklusa, ali njegov osnovni zadatak je da se Vaša materica spremi za trudnoću. Nakon što imate ovulaciju svakog meseca, progesteron pomaže da se zadeblja sluzokoža materice i pripremi za oplođenu jajnu ćeliju. Ako nema oplođene jajne ćelije, nivo progesterona ponovo pada i menstruacija počinje. Ako se oplođena jajna ćelija implantira u zidu materice, progesteron pomaže u održavanju sluzokože materice tokom trudnoće.
Progesteron je takođe neophodan za razvoj grudi i dojenje. Takođe dopunjuje neke efekte estrogena, drugog ženskog polnog hormona. U početku ga izlučuju jajnici, a otprilike osam nedelja nakon implantacije embriona u matericu, lučenje preuzima posteljica. Zovu ga još i “čuvar trudnoće”, jer progesteron sprečava prerane kontakcije, odnosno relaksira mišiče materice.

Ovaj hormon opušta vaše mišiće i zglobove i ojačava karlicu pripremajući je tako za porođaj. Nadalje, progesteron usporava crevnu peristaltiku što može uzrokovati zatvor . Osim što bebi osigurava “zdrav i siguran dom” u materici, progesteron podiže vašu telesnu temperaturu.. Nakon porođaja, nivo ovog hormona opada i normalizuje se tek kod ponovne pojave ovulacije i menstrualnog ciklusa.

Estrogen je zapravo grupa od tri glavna hormona čiji je nivo tokom trudnoće oko 100 puta veća nego kod obične menstruacije. Upravo oni stimulišu vitalne procese u razvoju fetusa. Njihova uloga vrlo je kompleksna, ali svodi se na sledeće: estrogeni regulišu hormon progesteron koji je “čuvar trudnoće”, održavaju posteljicu zdravom i samim tim pomažu razvoj bebinih organa. Tokom trdnoće, estrogeni mogu uzrokovati glavobolje i pojačano lučenje crevne i vaginalne sluzi. 

Nakon porođaja, nivo estrogena u krvi opada. Ukoliko dojite, njihov nivo padat će još brže, pa možete iskustiti simptome kao što su iznenadni napadi vrućine, vaginalna suhoća i smanjeni libido. Tokom prvih meseci nakon porođaja nivoi estrogena variraju, pa nije ni čudo da žene proživljavaju vrlo široki spektar simptoma i emocija. Kada se normalni menstrualni ciklus vrati i estrogeni će se uravnotežiti, a njihov nivo u organizmu vratiti na onu iz vremena pre trudnoće.

Oksitocin je hormon koji se oslobađa iz zadnjeg režnja hipofize (neurohipofiza).

Osnovna uloga ovog hormona je u porođaju, kada izaziva kontrakcije materice i laktaciju, gde dovodi do kontrakcije glatkih mišićnih ćelija oko mlečnih žlezda dojke, što izaziva isticanje mleka. Sa napredovanjem trudnoće, nivo oksitocina raste i dostiže vrhunac pred porođaj. On izaziva kontrakcije materice, dovodi do širenja materičnog ušća, spuštanja i na kraju, rađanja bebe. Ukoliko je potrebno oksitocin se ubrizgava uz pomoć infuzije i ubrzava sam tok porođaja.

Izlučivanje oksitocina posle porođaja smanjuje opasnost od gubitka prevelike količine krvi. On izaziva stezanje materice i njeno vraćanje na stanje pre trudnoće. Adrenalin i oksitocin u prva dva dana po rođenju deteta izazivaju osećaj sreće, te tako dozvoljavaju majci da se odmori i zaboravi na bolna iskustva na samom porođaju.

Prolaktin je hormon koga luči prednji režanj hipofize. Najvažnija uloga ovog hormona je priprema mlečnih žlezda za dojenje i održavanje ove funkcije nakon porođaja. Prolaktin se nalazi u malim količinama u krvi žene do porođaja, ali zajedno sa oksitocinom, njegov nivo u prvih 48 sati od porođaja raste velikom brzinom, pripremajući dojke za dojenje. Prolaktin se stvara u posteljici tokom trudnoće, ali lučenje mleka ne počinje usled dejstva ostalih hormona, posebno progesterona. Kada uticaj drugih hormona opadne, po porođaju, dojke počinju da prozvode veće količine mleka. Način da se nivo prolaktina održi je davati bebi da sisa. Sisanje je najbolji stimulans jer nadražaj od dojke, putem kičmene moždine stiže do hipofize. Oksitocin pomaže tako što grčenjem mlečnih kanala, pomaže mleku da izađe.

Porast estrogena, progesterona i ostalih hormona je velikim delom odgovoran za snažna osećanja koja doživljava skoro svaka trudnica. Nivo hormona, koji stalno raste i cirkuliše po telu, je odgovoran za mnoštvo pojačanih emocija koje trudnica ima. Radost zbog trudnoće često ženu dovodi do suza. Anksioznost u pogledu svog stanja i načina na koji se telo menja je normalna, a brige za svoje zdravlje i zdravlje deteta su na prvom mestu. Trudnicu treba ohrabrivati i podržavati. Ljubav i podrška se najpre očekuju od supružnika, a potom od porodice, prijatelja, kao i zdravstvenih radnika.

Nakon porođaja, nivo hormona brzo opadne, a njihov pad se pripisuje prilagođavanjima posle porođaja i depresiji. Veoma je bitno da svaka mama bude svesna činjenice da je normalno biti preplavljen emocijama do neke mere, ali ako su ta osećanja veoma jaka, trebalo bi da odmah potraži medicinsku pomoć.« Nazad
01

Laparoskopsko podizanje prolapsa materice

Suština operacije podizanja materice (Hysterosacropecsia) je da se sačuvaju genitalni organi žene, materica, jajovodi i jajnici, ali se laparoskopski podižu i pričvršćuju za misić kičme.

02

Prednja plastika kod cistocele u lokalnoj anesteziji

Cistocele su najčešći poremećaj statike karličnog dna i smatra se, da ima više od 2/3 žena taj problem. Obično se kod tih pacijentkinja izvodi prednja kolporafija u opštoj anesteziji...

03

Lečenje nekontrolisanog mokrenja

U ginekološko akušerskoj ordinaciji Terazije obavlja se minimalno invazivna procedura ugradnje mini slinga kod stres urinarne inkontinencije.

04

Ginekološke intervencije

Prekid trudnoće je intervencija koja se obavlja na ženin zahtev ukoliko trudnoća nije starija od deset nedelja. Predstavlja uklanjanje ovulatornog tkiva iz materice.

05

Vaginalna histerektomija u lokalnoj anesteziji

Radi se o vaginalnom uklanjanju materice zbog nemalignih uzroka. Tu operaciju izvodimo u lokalnoj anesteziji i blagoj sedaciji, koja imitira spavanje.

06

PRP - podmlađivanje materice

PRP (Platelet Rich Plasma) je metoda koja podrazumeva ubrizgavanje sopstvene plazme bogate trobocitima u pojedine tačke reproduktivnog sistema.

07

Ultrazvučna dijagnostika - ekspertni ultrazvuk

Ultrazvučni pregledi obavljaju se na 4D ultrazvučnom aparatu TOSHIBA XARIO, najnovija generacija ultrazvučnog aparata.

08

Lečenje steriliteta

Oko 15% bračnih parova u Srbiji se smatra infertilnim. U tom smislu bez pomoći lekara i određenih medicinskih procedura se teško može ostvariti trudnoća.

09

Endometrijum test

Endometrijum test procenjuje mikrobiom endometrijuma, čime se poboljšava reproduktivni ishod pacijenta. Ovim testom određuje se kompletan profil mikrobioma endometrijuma...

10

Prenatalna dijagnostika

Kao uzorke za prenatalnu dijagnostiku, u cilju ispitivanja nasledne osnove ploda, danas se najčešće uzimaju horionske čupice, amnionska tečnost i fetalna krv.

11

CTG Trudnica

Kardiotokografija (CTG) je dijagnostička metoda praćenja stanja fetusa, tj. njegove ugroženosti tokom trudnoće i pororđaja pomoću specijalnog uređaja.

12

Video kolposkopija

Kolposkopija predstavlja mikroskopski pregled grlića materice i vulve. Kolposkopija i citologija (PAPA NICOLAU test) su primarni skrining i zajedno u skoro 99% slučajeva...

13

Kontraceptivne procedure

Stavljanje i uklanjanje spirale je jedan od vidova kontracepcije. Stavljanje i skidanje spirale se obavlja pre ili neposredno posle menstrualnog krvarenja.

14

Mikrobiološki pregledi

Stavljanje i uklanjanje spirale - intrauterini uložak (spirala) je jedan od vidova kontracepcije. Najprikladnija je za žene koje su imale bar jedan porođaj, koje žive...

15

Fetalna ehokardiografija

Fetalna ehokardiografija ili ultrazvuk srca bebe tokom trudnoće je neinvazivna dijagnostička metoda, koju izvodi dečiji kardiolog tokom trudnoće...

Za sve informacije

POZOVITE NAS!!!