GESTACIJSKI DIJABETES

Saveti >>

Gestacijski dijabetes melitus je jedna vrsta šećerne bolesti koja se razvije kod nekih žena tokom trudnoće jer telo ne uspeva da napravi dovoljnu količinu insulina koja može da obezbedi normalan nivo šećera u krvi. Ovaj poremećaj se uglavnom dijagnostikuje posle 24. nedelje trudnoće, mada može i ranije. Gestacijski dijabetes melitus prolazi u roku od šest nedelja posle porođaja, jer mu je glavni uzrok upravo trudnoća, odnosno činjenica da neki od hormona posteljice blokiraju dejstvo insulina koga treba više proizvesti da bi ga bilo dovoljno. U slučajevima kada organizam trudnice to ne uspeva, dolazi do razvitka gestacijskog dijabetesa.Većina žena ne uoči nikakve znakova poremećaja, ali simptomi su: povećana žeđ, mokrenje, glad...

Povećan rizik od razvitka gestacijskog dijabetesa imaju žene koje su ga imale u prethodnoj trudnoći, zatim one koje su gojazne, imaju u porodici rođake sa šećernom bolesti ili su se mnogo ugojile u ovoj trudnoći. Isto tako, rizik je povećan kod žena koje su u prvoj trudnoći imale veliku bebu, preko 4000 gr, koje su i same bile velike bebe, imaju povećan krvni pritisak, imale su nekoliko pobačaja u prethodnim trudnoćama ili su imale intrauterinu smrt bebe u kasnoj trudnoći.

Preporuka za dijagnostiku ovog poremećaja je da se kod svih žena rutinski kontroliše šećer u krvi, od prve kontrole kod lekara, a da se između 24. i 28. nedelje uradi test opterećenja glukozom, da bi se videlo kakav je odgovor organizma na njega. Kod onih žena koje imaju ranije navedene faktore rizika za razvijanje ovog poremećaja, test opterećenja glukozom se radi i ranije. Ukoliko treba da se uradi test, prethodno veče ne bi trebalo jesti ništa slatko, niti doručkovati na dan kada se test izvodi. U jutro testa se izvadi krv, nakon čega se popije čaša vode u kojoj se nalazi razmućena određena količina šećera, a potom se krv vadi na jedan sat, na dva sata i na tri te se određuje nivo šećera u krvi.

Dijeta koja se preporučuje u slučajevima gestacijskog dijabetesa je siromašna ugljenim hidratima. Kod većine žena sa gestacijskim dijabetesom, uz adekvatnu dijetu i kontrole nema nikakvih opasnosti ni po trudnicu ni po bebu. Međutim, kod žena kod kojih ne može da se reguliše nivo šećera dijetom i fizičkom aktivnošću, uvodi se insulin, da bi se izbegle komplikacije trudnoće. Ultrazvučni pregledi se češće rade nego inače kako bi se pratilo stanje bebe i količine plodove vode. Dijeta koja se preporučuje u slučajevima gestacijskog dijabetesa je siromašna ugljenim hidratima, a savetuje se redovna, umerena fizička aktivnost, uz redovne kontrole šećera u krvi.

Komplikacije trudnoće u kojoj je došlo do razvijanja gestacijskog dijabetesa obuhvataju razvitak visokog pritiska kod majke, veliku porođajnu težinu bebe koja može da komplikuje porođaj, povećanje količine plodove vode koja može da dovede do prevremenih kontrakcija i sledstvenog prevremenog porođaja i nastanka hipoglikemije (niskog nivoa šećera u krvi) bebe posle porođaja.
 « Nazad
01

Laparoskopsko podizanje prolapsa materice

Suština operacije podizanja materice (Hysterosacropecsia) je da se sačuvaju genitalni organi žene, materica, jajovodi i jajnici, ali se laparoskopski podižu i pričvršćuju za misić kičme.

02

Prednja plastika kod cistocele u lokalnoj anesteziji

Cistocele su najčešći poremećaj statike karličnog dna i smatra se, da ima više od 2/3 žena taj problem. Obično se kod tih pacijentkinja izvodi prednja kolporafija u opštoj anesteziji...

03

Lečenje nekontrolisanog mokrenja

U ginekološko akušerskoj ordinaciji Terazije obavlja se minimalno invazivna procedura ugradnje mini slinga kod stres urinarne inkontinencije.

04

Ginekološke intervencije

Prekid trudnoće je intervencija koja se obavlja na ženin zahtev ukoliko trudnoća nije starija od deset nedelja. Predstavlja uklanjanje ovulatornog tkiva iz materice.

05

Vaginalna histerektomija u lokalnoj anesteziji

Radi se o vaginalnom uklanjanju materice zbog nemalignih uzroka. Tu operaciju izvodimo u lokalnoj anesteziji i blagoj sedaciji, koja imitira spavanje.

06

PRP - podmlađivanje materice

PRP (Platelet Rich Plasma) je metoda koja podrazumeva ubrizgavanje sopstvene plazme bogate trobocitima u pojedine tačke reproduktivnog sistema.

07

Ultrazvučna dijagnostika - ekspertni ultrazvuk

Ultrazvučni pregledi obavljaju se na 4D ultrazvučnom aparatu TOSHIBA XARIO, najnovija generacija ultrazvučnog aparata.

08

Lečenje steriliteta

Oko 15% bračnih parova u Srbiji se smatra infertilnim. U tom smislu bez pomoći lekara i određenih medicinskih procedura se teško može ostvariti trudnoća.

09

Endometrijum test

Endometrijum test procenjuje mikrobiom endometrijuma, čime se poboljšava reproduktivni ishod pacijenta. Ovim testom određuje se kompletan profil mikrobioma endometrijuma...

10

Prenatalna dijagnostika

Kao uzorke za prenatalnu dijagnostiku, u cilju ispitivanja nasledne osnove ploda, danas se najčešće uzimaju horionske čupice, amnionska tečnost i fetalna krv.

11

CTG Trudnica

Kardiotokografija (CTG) je dijagnostička metoda praćenja stanja fetusa, tj. njegove ugroženosti tokom trudnoće i pororđaja pomoću specijalnog uređaja.

12

Video kolposkopija

Kolposkopija predstavlja mikroskopski pregled grlića materice i vulve. Kolposkopija i citologija (PAPA NICOLAU test) su primarni skrining i zajedno u skoro 99% slučajeva...

13

Kontraceptivne procedure

Stavljanje i uklanjanje spirale je jedan od vidova kontracepcije. Stavljanje i skidanje spirale se obavlja pre ili neposredno posle menstrualnog krvarenja.

14

Mikrobiološki pregledi

Stavljanje i uklanjanje spirale - intrauterini uložak (spirala) je jedan od vidova kontracepcije. Najprikladnija je za žene koje su imale bar jedan porođaj, koje žive...

15

Fetalna ehokardiografija

Fetalna ehokardiografija ili ultrazvuk srca bebe tokom trudnoće je neinvazivna dijagnostička metoda, koju izvodi dečiji kardiolog tokom trudnoće...

Za sve informacije

POZOVITE NAS!!!